Een buurtapp is een laagdrempelige vorm van buurtpreventie. In een buurtapp zitten buurtbewoners die functioneren als oren en ogen van de wijk en zo hun steentje bijdragen aan de sociale controle. Ziet een buurtbewoner een verdachte situatie in de wijk? Een mogelijke inbreker of een groep die overlast veroorzaakt? Dan wordt dit gemeld via de buurtapp zodat iedereen in de wijk op de hoogte is.
Het doel van de buurt app is het vergroten van het veiligheidsgevoel in de wijk. En niet het uitvechten van burenruzies en het delen van zonnige picknick-foto’s. Maar: hoe zorg je dat de appgroep effectief gebruikt wordt en niet aan zijn doel voorbij schiet? Om te zorgen dat de buurtapp op de juiste en meest effectieve manier benut wordt kan je de SAAR-methodiek als richtlijn gebruiken.
De SAAR-methodiek
S = Signaleren.U signaleert een verdachte situatie in uw buurt. Verdachte situaties zijn zaken waarbij u een ‘redelijk’ vermoeden heeft dat personen of situaties uw veiligheid en leefbaarheid beïnvloeden en niet ‘normaal’ zijn in het alledaagse straatbeeld.
A = Alarmeren. U alarmeert direct na het signaleren van de situatie met 112 en een melding maken op WeAlert. Hierdoor krijgen mensen met hetzelfde gebied een notificatie en kunnen zij direct reageren.
A = Appen. U meldt uw signalement van de verdachte situatie naar WeAlert.
R = Registreren.U registreert het WeAlert-gesprek door deze door te sturen naar de wijkagenten (Deze kunt u ook uitnodigen voor WeAlert zodat zij altijd op de hoogte zijn van nieuwe meldingen.)